Поради господиням до Великодня.

Господині щороку ретельно готуються до Великодня: шукають нові рецепти паски, випитують у подруг різні секрети, аби вона була ще смачнішою. Але з чим би ви не випікали паску — з цукатами, горіхами, курагою, вишнями чи родзинками — є кілька секретів, яких варто дотриматися.

Головна особливість тіста для пасок полягає в тому, що його необхідно ретельно вимішувати, щоб воно відставало від рук. При замішуванні тіста треба додавати просіяне борошно. Це дуже важливо: коли борошно просіюється, воно не лише очищається, але й насичується киснем. Це сприяє кращому бродінню тіста, воно добре росте. Крім того, щоб тісто не розпливалося при випіканні, йому ні в якому разі не можна давати підходити в такому місці, де тепло виходить лише з одного боку, наприклад, на плиті, де тепло йде знизу.

Рідкі інгредієнти у тісто треба додавати розігрітими. Наприклад, масло, маргарин — розтопленими і теплими. Звичайно, найкраще замішувати паску руками. Але це доцільно, якщо ви печете невелику кількість пасок. Від тепла рук тісто замішується краще. Що довше ви замішуєте тісто без додавання ізюму, кураги чи інших додатків, то воно якісніше. Аби паска довше зберігалась свіжою і не черствіла, до тіста варто додати кілька грамів горілки чи спирту.

Дуже зручно випікати паску у паперовій формі. І, що важливо, з неї зручно діставати вже готову паску.

Якщо ви плануєте глазурувати паску, наприклад, шоколадом, то не варто перед випіканням змащувати її вершечок яйцем, а лише змочити водою. Інакше вона швидше потемніє.


Рецепт паски з цукатам.

Інгредієнти:

4 склянки пшеничного борошна в/г
70 г свіжих дріжджів
1 стакан молока
200 г вершкового масла
6 яєць
0,5 склянки цукру
0,5 склянки апельсинових цукатів
0,5 склянки дрібного ізюму
0,5 порошку ванільного цукру
1 чайна ложка солі

Приготувати тісто опарним способом: розвести дріжджі в невеликій кількості молока, половину борошна з’єднати з теплим молоком, додати дріжджі. Коли тісто підніметься, покласти в нього борошно, що залишилося, яйця, цукор, цукати і родзинки, ванільний цукор, сіль.

Все ретельно вимісити.

Дати тісту піднятися 2-3 рази.

Готове тісто викласти (1/3 по висоті) у форму для паски або в каструлю з високими стінками, вистелену промасленим папером або пергаментом, і поставити на деякий час до збільшення обсягу приблизно до середини висоти форми. Після цього поставити форму в нагріту піч (духовку), випікати при температурі 200-210 градусів.

Готову паску покрити глазур’ю.

Мережа супермаркетів «Колібріс» рекомендує:

пшеничне борошно ТМ «Наш продукт» 1 кг
дріжджі ТМ «Наш продукт»
молоко ТМ «Наш продукт» 900 мл
цукор ТМ «Наш продукт»
вершкове масло ТМ «Наш продукт»
ванільний цукор ТМ «Наш продукт»
сіль ТМ «Наш продукт» 1 кг

Смачної паски та світлого Великодня!)

З теплом, мережа супермаркетів «Колібріс».

Ваше слово: